Europese gezondheidskaart (EHIC)
De Europese gezondheidskaart heet officieel ‘European Health Insurance Card’ (EHIC).
Met deze kaart kun je noodzakelijke medische zorg krijgen tijdens je verblijf in het buitenland. De kaart hoef je alleen in het buitenland bij je te hebben. Met de kaart heb je geen recht om naar het buitenland te reizen met als doel een medische behandeling te krijgen.
Waar geldt deze kaart?
Als je deze kaart laat zien, kun je binnen de Europese Economische Ruimte (Europese Unie, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein) en Zwitserland medisch noodzakelijke zorg krijgen. Je hoeft geen geld voor te schieten. Buitenlandse behandelaars zoals artsen en specialisten weten dan dat hun rekening door de zorgverzekeraar wordt betaald. Overigens kan het voorkomen dat sommige behandelaars (van buiten een ziekenhuis) de pas nog niet zullen accepteren. Je moet dan zelf de rekening voorschieten. Later kun je de rekening alsnog indienen bij de zorgverzekeraar.
De vergoeding
De vergoeding die je krijgt met de EHIC, hangt af van de sociale ziektekostenverzekering in het land waar je zorg krijgt. Ben je bijvoorbeeld in Frankrijk en je hebt daar zorg nodig? Dan vergoedt de zorgverzekeraar de zorg volgens de regels van de sociale ziektekostenverzekering in Frankrijk. Het kan daarom voorkomen dat niet alle kosten worden vergoed of dat je in dat land een eigen bijdrage moet betalen.
Geen EHIC?
Je bent niet verplicht om een EHIC bij je te hebben. Ben je om welke reden dan ook niet in het bezit van een EHIC, dan moet je de kosten van behandeling voorschieten. Later kun je alsnog de rekening indienen bij de zorgverzekeraar. Op dat moment gelden de regels en vergoedingen van de Nederlandse zorgverzekering. Ook dan kan het voorkomen dat de behandeling niet volledig wordt vergoed. Bijvoorbeeld omdat een deel van de behandeling niet onder de zorgverzekering valt.
Ziekenhuisopname in het buitenland
Een verblijf in een buitenlands ziekenhuis kan heel duur zijn. Bel in dat geval altijd de Helpline van je zorgverzekeraar of reisverzekeraar. Hiermee voorkom je dat je het verblijf in een ziekenhuis zelf moet voorschieten.
EHIC aanvragen
Je kunt de EHIC kosteloos online aanvragen via www.ehic.nl. Je hebt de kaart dan binnen 4 werkdagen in huis.
De kaart is een jaar geldig, tot en met 31 januari. Je krijgt in het begin van het nieuwe jaar automatisch een nieuwe EHIC toegestuurd.
Nederlandse verzekerden hebben bij tijdelijk verblijf in Australië recht op spoedeisende medische zorg. Ga je naar Australië, dan moet je jezelf direct bij aankomst met de EHIC melden bij een Medicare kantoor. Je krijgt dan een Medicare card, waarmee je kosteloos geneeskundige hulp in Australië krijgt.
EHIC in plaats van de Zorgpas van de zorgverzekeraar
De zorgpas van de zorgverzekeraar is geen identificatiemiddel. Het is een pasje waarmee je kunt aantonen dat je voor zorg verzekerd bent. Deze pas alleen geeft geen recht op zorg, samen met een inschrijving bij de zorgverzekeraar heb je wel recht op zorg. De EHIC is persoonsgebonden en moet daarom voor elk gezinslid apart worden aangevraagd.
Gooi na het verloop van de geldigheidstermijn jouw EHIC niet weg voordat je een nieuwe EHIC hebt ontvangen.