Tips om geld te besparen
De meeste studenten hebben het maar wat lastig om iedere maand weer voldoende geld op zak te hebben.
Vandaar dat wij je op weg helpen met enkele cruciale tips. Waar vind je het goedkoopste van het goedkoopste? Tien tips die je door die moeilijke dagen heen helpen.
1. Verzekeringen
Kijk kritisch naar je verzekeringen. Heb je bijvoorbeeld geen zaken dubbel verzekerd? Laat je verzekeringen vergelijken door een onafhankelijke tussenpersoon. Probeer tevens geld te besparen door deel te nemen aan collectieve verzekeringen, hier worden vaak kortingen gegeven tot wel 10%.
2. Inkomen / uitgaven
Zorg er voor dat je een financieel overzicht hebt van je eigen situatie per maand. Dit kan gemakkelijk met Excell. Wat komt er binnen? Denk aan studiefinanciering, loon, zorgtoeslag en misschien wel zakgeld. Wat zijn je vaste uitgaven? Bijvoorbeeld verzekeringen, huur, belasting en wellicht je abonnementen. Pas dan kan je gaan kijken wat je over hebt voor je variabele uitgaven, de boodschappen, benzine, kosten van uitgaan, kleding etc. Zorg er voor dat je niet na twee weken alles al hebt uitgegeven!
3. Bijbaan
Zorg er voor dat je een bijbaantje hebt. Wees daarin selectief en kies iets dat het meeste geld oplevert in zo min mogelijk tijd. Dat zijn niet altijd de leukste baantjes, maar je bent er dan ook geen 40 uur per week mee bezig. Ga eventueel langs uitzendbureaus en zorg dat de intercedent direct aan jou moet denken als er een goed baantje vrij komt.
4. Marktplaats
Je ouders bewaren alles, zo zijn ouders nou eenmaal. “Wie wat bewaard, heeft wat” zeggen ze dan. Daar kan je gebruik van maken! Al die troep op zolder is geld waard, op marktplaats! Stof het af, maak een foto en zet het op Marktplaats. Laat je ouders eventueel meedelen in de opbrengst, maar jij doet het werk, dus jij krijgt natuurlijk het grootste percentage!
5. Lege flessen
Lege flessen zijn geld waard, maar je huisgenoten hebben waarschijnlijk geen zin om ze in te leveren. Zoek ze op, lever ze in en incasseer het geld!
6. Houd je ouders te vriend
Je ouders staan altijd voor je klaar. Behandel ze met liefde en je zult terug worden betaald, letterlijk.
7. Zorg voor een bierpot
Rondjes geven is dodelijk voor je portemonnee. Zorg er daarom voor dat je met je vrienden een bierpot hebt waaruit de drank wordt aangeschaft. In het uiterste geval kun je nog ieder voor zich doen.
8. Kennis is geld
Ben je ergens goed in, waar een ander moeite mee heeft? Gebruik die kennis en bied je diensten aan, om de ander te helpen. Denk aan huiswerkbegeleiding via school, of hulp bij een project. Maar onthoud: voor niet gaat de zon (niet?) op!
9. Eten
Eten kost geld en eten weg gooien is zonde. Zorg voor een diepvries en bewaar alles wat je over hebt. Dit kan je later weer ontdooien en gebruiken in een volgend gerecht, of misschien hou je wel zoveel over dat je er nog een keer van kan eten!
10. Zorg voor eigen kweek
Het is altijd handig om dingen zelf te kweken. Zo kan je bepaalde groentes zelf kweken, maar voor de liefhebber kan je ook zelf wiet kweken. Op het gebied van zelfkweek is er een gedoogbeleid tot aan maximaal 5 plantjes. Hier mag je dan geen speciale kweeklamp op zetten. Let wel op; als je een kamer huurt is de kans groot dat in je huurcontract staat dat je uitgezet mag worden bij vondst van wietkweek, of het nu 1 plantje is of 20.